29 december 2011

Sund smoothie med passionsfrugt og spinat

Arrgh, jeg trængte til en sund indsprøjtning af vitaminer efter en fed og lettere vulgær jul. Det er da utroligt hvad man kan sætte til livs i løbet af tre dage. Normalt laver jeg min vildt grønne smoothie, når jeg trænger til et skud vitamin og energi, men denne gang havde jeg bare slet ikke lyst til banan. Jeg gik derfor i gang med at eksperimentere med en anden version af min spinatsmoothie. Her får du min bedste version, hvor jeg igen er nået frem til en sammensætning, der faktisk smager godt til trods for indholdet af grøntsager. Velbekomme J

Grøn og sund smoothie

Grøn og sund smoothie
- med passionsfrugt og spinat
Ingredienser
1 stor moden mango
1 saftig økologisk appelsin
½ økologisk agurk
150 g frisk spinat
2 passionsfrugter
1 spsk hørfrøolie

Evt. saften fra en lime
Evt. et brev grøn te ekstrakt
Evt. et drys vaniljekorn

(1-2 personer)

Opskrift
1) Skær alt kødet ud af mangofrugten, agurken i stykker og smid i blenderen
2) Skræl appelsinen, pil eventuelle sten ud og smid i blenderen
3) Tøm passionsfrugterne ned i blenderen med en ske
4) Smid det skyllede spinat i blenderen, og blend det hele til en dejlig grøn smoothie
5) Tilsæt olien til sidst, og blend kun en smule mere

Server med det samme, med et sugerør og eventuelt en isterning eller to…

I stedet for at skrælle appelsinen kan du også presse saften fra 1-2 appelsiner i stedet og hælde i blenderen. Så kan det være den også bedre får fat, hvis du ikke har en vild blender ....

Hvis du er vant til spinat i smoothies, så kan du måske godt klare 200 g spinat med ovenstående sammensætning. Og hvis du virkelig ikke kan lide smagen af spinat, så tilsæt saften fra en lime, så får smoothien lidt mere bid og det maskerer spinatsmagen endnu mere. Du kan evt. også tilføje et par ekstra passionsfrugter, så de får en mere gennemtrængende smag.  

Hvis du tør lege med smagen, så tilsæt et brev grøn te ekstrakt og du får et skud ekstra energi. Jeg ville dog samtidig tilsætte saften fra en lime og et drys vaniljekorn, så smagen ikke bliver alt for bitter.

Og hvis du ikke er af banan, som min krop åbenbart er lige nu, så tror jeg at denne smoothie faktisk ville smage ekstra godt tilsat en banan – det skal måske afprøves en anden god gang…

Den ser ret ond ud denne smoothie med den stærke grønne farve, men jeg lover at smagen er langt bedre end forventet. Tidligere har jeg bragt opskriften på min vildt grønne smoothie, som jeg i perioder selv har lavet hver morgen - en god spinatsmoothie kan gøre underværker for din fordøjelse og dit energiniveau, især hvis du tilsætter lidt grøn te ekstrakt.

Spinat på den virkelig gode måde!

Sip sip sippedisip,
LevSundtNU

16 december 2011

Salat med røget hellefisk og sennepsdressing

Jeg har længe eksperimenteret med forskellig dressing til hellefisk, da jeg synes dilddressing er lidt for kraftig og sød i smagen til denne fine fisk. Men efter min egen smag matcher denne sennepsdressing fisken rigtig godt, da den er lidt mere frisk og syrlig. Derudover er den uden sukker, og hvis du laver mayonnaisen selv, så også uden konservering og fortykningsmidler. Engang imellem skal man dog have lov til en hurtigløsning, og den kommer her. Velbekomme!

Hellefisk med sennepsdressing

Salat med røget hellefisk og sennepsdressing
- helt uden sukker
Ingredienser
Sennepsdressing
6 spsk K-salat mayonnaise  
3 spsk French’s sennep
Evt. en sjat soyamælk
Santa Maria Perbermix
Purløg

Salat med hellefisk
Røget hellefisk i skiver
Mørkbladet babysalat
Cherrytomater
Evt. rødløg

Opskrift
1) Bland mayonnaise, sennep, peber og evt. en sjat soyamælk godt rundt
2) Klip purløg i små stykker og vend i dressingen
3) Anret salat med skiver af hellefisk, halverede cherrytomater og evt. rødløg i små tern
4) Top fisken med sennepsdressingen, og din salat er klar!

Jeg anvender den fuldfede mayonnaise fra K-salt, da den er uden sukker. Jeg synes det er lidt svært at opdrive sukkerfri varianter, og kunne godt tænke mig en økologisk uden sukker, hvedesirup eller honning. Jeg har dog endnu ikke fundet en – så kom endelig med tips! Der er dog konservering og fortykningsmidler i denne fra K-salat, så du skal lave din egen mayonnaise, hvis du ønsker den helt naturlige variant. De stammer dog ikke fra hvede, så denne er i det mindste glutenfri og samtidig uden sukker. Umiddelbart en af de bedste købeløsninger …

Derudover anvender jeg French´s American Mustard, som kan købes hos The Bagel Co’s butikker eller over nettet hos Food From Home, find hjemmesiden her! Og sidst, men ikke mindst, har jeg anvendt Santa Marias Pebermix. Denne er lidt ekstra krydret i smagen, blandt andet da den indeholder sennepsfrø.

Denne salat med hellefisk og sennepsdressing spiste jeg selv som en dejlig frokost, men den kan jo også være et bud på lidt lækkert til julebordet. Jeg har tidligere bragt en opskrift på rævesovs til røget laks, hvor dressingen er lavet af den samme sennep samt dadelpuré i stedet for sukker. Denne opskrift er jo også fantastisk til julebordet, se den her! Jeg har dog også fundet en lettere løsning til denne dressing, og det er at anvende palmesukker i stedet for brun farin eller som i min opskrift i stedet for dadelpuréen. Prøv det – det giver stadig den traditionelle smag af rævesovs…

En dejlig frokost eller lidt lækkert til julebordet!

Mamselimam,
LevSundtNU

10 december 2011

En lille krydret æblekage – fri for sukker, stivelse og mælk

Åh, jeg elsker når kage kommer varm ud af ovnen, dufter og smager helt fantastisk. Denne kage er ingen undtagelse, alle krydderierne giver hytten en velduft, der næsten ikke er til at stå for. Jeg var først helt ærgerlig over, at jeg kun fik lavet denne lille version af kagen. Det var lige en test med et par æbler, jeg havde liggende. Men måske var det nu meget godt, da min vilje og selvdisciplin i forhold til portionsbegrænsning kunne ligge et meget lille sted … Velbekomme!

En lille krydret æblekage

En lille krydret æblekage
Ingredienser
2-3 modne æbler
1 økologisk appelsin
3 æg
100 g mandler
200 g dadler
2 spsk kokosolie
¼ - ½ vaniljestang
1 tsk kanel – plus ekstra til toppen
½ tsk kardemomme
¼ tsk stødt nellike
En smule hvid peber
En smule Himalayasalt

Opskrift
1) Blend mandler og vaniljestang i en foodprocessor eller minihakker til en fin mel
2) Pres saften og riv skallen af appelsinen
3) Kør resten af ingredienserne til en jævn masse i foodprocessoren
4) Hæld dejen i en form smurt med lidt olie
5) Skær æblerne i både og placer i dejen, drys med ekstra kanel
6) Bag i ovnen ved ca. 160 grader i en halv times tid

Hvis jeg lige havde tænkt over det, så havde jeg måske prøvet at eksperimentere med at drysse lidt palmesukker ovenpå kagen sammen med kanelen. Men jeg ved faktisk ikke om det ville ’brænde på’ ved disse temperaturer. Måske man kunne forsøge sig frem med at drysse det på de sidste 5 minutter. Tror det ville give lidt dejlig, ekstra knas.

Selve dejen har jeg fået inspiration til fra en af Umahro’s opskrifter – en af Køkken revolution bøgerne. Den har fungeret rigtig fint, hver gang jeg har brugt den. Æg, mandler, dadler og så bruger jeg appelsin. Det er ligesom basen, og så kan man tilsætte alt muligt, man kunne have lyst til. Her går jeg så en lille bitte smule amok med krydderierne, men det smager virkelig godt og duftene er som sagt meget aromatiske.  


Velduftende, varme krydderier fra køkkenet…

Jum jum jum,
LevSundtNU

03 december 2011

Nutella – min absolut nemmeste og helt naturlige version

Denne nutella er virkelig nem at lave, med meget få ingredienser og så smager den fremragende. Den er absolut ikke kaloriefattig, men smagen får dig i den syvende himmel … Og så er den uden hvidt sukker, fortykningsmidler og andre grimme, forarbejdede fyld-ingredienser. Velbekomme!

Nem og naturlig nutella

Ingredienser
Hjemmelavet nutella
- min absolut nemmeste og helt naturlige version
3 store spsk hasselnøddesmør
1-2 spsk olie, evt. fra hasselnøddesmørret
3 tsk kakao
2 spsk rich & dark agave sirup
2 spsk flydende honning
Evt. vaniljekorn

Opskrift
1) Bland ingredienserne grundigt sammen
2) Smag til undervejs, så du opnår den rette sødme og smag til dine smagsløg
3) Guf guf guf…

4) Lav evt. en bunke pandekager til din naturlige nutella J

Denne nutella er meget nem at lave. Det er virkelig bare at mikse mikse mikse sammen og vupti, du har lækker og naturlig nutella. Kan holde sig ret længe på køl i denne udgave. Den er en smule tung i konsistensen, men engang imellem gør jeg den lidt mere smooth ved at tilsætte en smule soya- eller mandelmælk. Med tilsat soyamælk kan man dog nok ikke have den helt så længe på køl, men så kan du eventuelt gøre som mig og fortynde med soyamælk i en mindre portion. Den mængde du skal bruge, når du skal bruge den, og behold resten på køl.  

Jeg bruger agave sirup, da det har et lavt glykæmisk indeks og derfor ikke i samme grad som sukker og honning, får vores blodsukker til at springe rundt. Men jeg bruger samtidig også honning i denne version, da jeg synes smagen bliver en smule bedre. På sigt vender man sig nok til smagen af agave sirup, og så håber jeg at honningen helt kan skiftes ud. Men lige nu er mikset det bedste, ren honning gør den også for gennemtrængende sød til mig, da jeg stort set aldrig spiser sukker og meget sjældent honning.

Jeg bruger desuden den økologiske, fedtfattige kakao fra Urtekram. Den har en mildere smag, som jeg synes bedre om end anden ren madlavningskakao. Så hvis du bruger en anden kakao, så vær varsom med mængderne og smag til undervejs, så du opnår den helt rette smag for dig …

Jeg spiser ofte denne nutella på mine skønne, små pandekager. De er lavet helt uden mel, mælk og sukker! Skøn opskrift, som jeg laver meget meget tit – du kan finde den lige her!




Nem og naturlig løsning – der virkelig smager fortrinlig!

Guf guf guf,
LevSundtNU

26 november 2011

Samling af sunde blogs – tak til ”Det skal smage af noget”

Lise fra bloggen ”Det skal smage af noget” har for et stykke tid siden udgivet et indlæg med en samling af danske, sunde blogs. Denne liste er særdeles interessant, og en del flere sunde blogs nævnes blandt kommentarerne til dette indlæg.

Bloggen ”Det skal smage af noget” er selv en blog med sunde opskrifter, og derudover et stærkt fokus på kaloriesammensætningen af måltiderne. Herudover synes jeg, at Lise har nogle rigtig gode ideer og tricks til mellemmåltider. Du kan se hendes indlæg med samlingen af de danske, sunde blogs samt korte beskrivelser af disse lige her: Det skal smage af noget – det gamle link

Jeg har også lige linket til hendes nye blog, de andre sunde blogs samt nogle af de blogs, der nævnes i kommentarerne, herunder…

God fornøjelse!

Sunde blogs

Ingredienser
Inspiration inspiration inspiration ….
Opskrift
Vi er alle meget forskellige, og forskellige metoder, principper og livsstile hjælper forskellige mennesker – også på forskellige tidspunkter af ens liv. Så snus til inspiration forskellige steder, lyt til din krop og fyld kun den mad i din krop, der giver dig en herlig følelse af velvære og energi.

Spørgsmål: hvor finder du din inspiration ?
Spørgsmål: har du små, nemme tricks til en sundere livsstil, du vil dele med andre ?
Spørgsmål: kender du til andre sunde blogs ? 

Herudover håber jeg, at du kan finde inspiration her på min egen blog LevSundtNU - hvor jeg især fokuserer på sunde og naturlige ingredienser, og dermed primært løsninger uden sukker, tilsætningsstoffer og andet kemi ...

Inspiration er alfa omega!

Snus snus snus,
LevSundtNU

18 november 2011

Tomat tomat tomat – grundsovse uden sukker

Her kommer et par af mine ofte anvendte, lette løsninger. Et par tomatsovse uden sukker. Ofte finder man en masse tilsætning som stivelse, fortykningsmidler og sukker i de færdigkøbte tomatsovse. Disse varianter er helt rene, uden forarbejdet tilsætning og så er de også økologiske, hvilket jeg jo alt sammen sætter stor pris på. Så husk altid at læse ingredienslisten på dine valg af færdigproducerede madvarer. Disse to produkter af tomat, tomat og tomat har jeg stort set altid et par glas stående af. De har flere gange reddet mig fra en usund, take-away aftensmad… Velbekomme!

Nem aftensmadløsning med tomat

Pastasauce eller Mosede tomater
- nemme og naturlige aftensmadløsninger
Ingredienser
Pastasauce fra Urtekram
Mosede tomater fra Urtekram

Opskrift
1) Brug som grundsovs til en nem aftensmad
2) Mums …

Begge disse tomatvarianter er lidt ferske i smagen, men jeg synes faktisk det er en rigtig god tomatsmag, de har. Og så kan man jo selv tilsætte ekstra krydderi, hvis det er nødvendigt. Jeg har faktisk brugt dem en del gange, så har både spist dem med en god sjat ekstra power i form af massevis af grønne, tørrede krydderurter og chiliflager, men kan lige så godt lide den ferske smag af tomat, da de er meget mere smagfulde end en billig dåse semi-modne, hakkede tomater.

Pastasaucen har jeg jævnligt anvendt til en nem kødsovs, og faktisk også som sovs til en bøf eller over lidt kød i ovnen med champignoner og løg. De mosede tomater har jeg ofte anvendt som basis til en tomatsuppe med og uden ekstra krydderier, lidt vand og måske en soyafløde.

Budskab: sørg for altid at have et par sunde og lette løsninger klar til de dage, hvor du ikke gider røre for meget i gryderne …

Tomat tomat tomat – stor fan af nemme og naturlige løsninger …

Mams mams mams,
LevSundtNU

14 november 2011

Marengs med palmesukker – test af smagsvarianter

Hvor bliver jeg altså bare tøsesur, når jeg slaver i køkkenet en halv dag og mine eksperimenter så ikke er helt så vellykkede, som jeg gerne vil have dem. Her var jeg overbevist om, at jeg ville kunne få sprøde marengs ved at erstatte det latterlige hvide sukker med palmesukker. Men ak nej! Disse marengs så SÅ fine ud i ovnen, men faldt sammen da jeg tog dem ud og de var bløde, ikke sprøde. Nu har jeg så smagt de forskellige smagsvarianter, og er faktisk vild med dem alle sammen. Så mangler jeg bare at finde frem til noget sødt, der kan bruges til at søde marengs uden at gøre dem bløde. Fortæl fortæl – hvis du har anbefalinger… Håber dog du her kan få lidt inspiration til nogle anderledes smagsvarianter. Velbekomme!

Marengs fuld af smag  

Marengs med palmesukker
- SÅ fine stadig i ovnen ...
Ingredienser
Æggehvider
Palmesukker
Agavesirup

Smagsvariant 1:
Hakkede pecannødder

Smagsvariant 2:
Lakridspulver
Sukkerfri mælkechokolade

Smagsvariant 3:
Granatæblepulver
(den frysetørrede, syrlige slags)

Smagsvariant 4:
Crunchy peanutbutter

Opskrift
1) Pisk æggehviderne stive
2) Tilsæt palmesukker og pisk
3) Tilsæt lidt agavesirup til smagen er sød nok
4) Tilsæt ekstra ingredienser for forskellige smagsvarianter
5) Form på bageplade og sæt dem hurtigt i ovnen
6) Bag længe i ovnen ved svag varme

Jeg havde selv sat ovnen på 120 grader og gav dem til de var gyldne. Men måske skal de have endnu lavere varme, og endnu længere tid i ovnen. Så kan det være, at de tørrer bedre. Derudover er det nok bedre ikke at søde med agavesirup, da det måske også kan have været med til at give den bløde konsistens …

Jeg ville gerne bruge palmesukker, fordi det har langt flere sporstoffer, mineraler og vitaminer i sig end det hvide sukker. Dette betyder, at vores kroppe skulle kunne fordøje det langt bedre, og indtil videre må jeg også sige, at jeg ikke bliver helt så oppustet, når jeg har anvendt palmesukker. Det smager ikke helt så ’stærkt’ sødt som hvidt sukker, så man skal måske anvende en smule mere for samme smags-effekt. Derudover har palmesukker et lavt glykæmisk indeks, så det er også langt bedre for blodsukkerbalancen end hvidt sukker …

 Lakridspulveret skal være den helt rigtige slags, og pas på med at anvende for meget. Sørg for at smage godt på det, og vente lidt, da smagen kommer efter det søde. Kom lidt bag på mig, men smager vildt godt sammen med lys chokolade – hvis man altså er til den slags… Jeg har selv købt mit lakridspulver i en af Helsemins butikker, men du kan se her hvilken variant, det er: Lakridspulver

Granatæblevarianten smagte helt syrlig-sød og faktisk lidt som slik. Husk det skal være det syrlige pulver. Jeg kan faktisk ikke huske, hvor jeg har købt mit, men det er denne variant af mærket so you, som du kan se via dette link hos netspiren.dk (kan fås mange steder, så gå efter prisen): Granatæblepulver

Min favorit smagsvariant i går var faktisk den med pecannødder. Den smagte virkelig virkelig godt. Men jeg var faktisk overrasket over, at de alle smagte så godt. Jeg glemte dog at lave en med kakao eller carob pulver, men det må jeg gøre næste gang der skal eksperimenteres med marengs. Smagen af disse forskellige varianter var der i hvert fald ikke noget galt med (efter mine egne smagsløg), men som sagt blev konsistensen af marensen meget blød og ikke sprød …

Fantastiske smagsvarianter, men blød marengs … !

Snask snask snask,
LevSundtNU

06 november 2011

Grøn superfood cereal – total aftensnack favorit

Dyrt, men ’so worth it’!! Jeg mangler ofte et sødt alternativ om aftenen, der IKKE er sukkerholdig og som min krop ikke straks lagrer på sidebenene. Jeg har ledt længe og testet meget forskelligt, men nu tror og håber jeg at have fundet en løsning. En superfood cereal, en grøn granola, som jo sådan set er en müsli andre nok ville bruge til morgenmad. Men jeg bruger den som en sød aftensnack, som min krop umiddelbart ikke har problemer med at fordøje, selvom jeg spiser det lidt sent på aftenen. Og jo, jeg spiser det bare bart… Det ser ikke ligefrem tiltalende ud, men jeg lover, at du ikke bliver skuffet over dette søde grønne superfood snack alternativ. Velbekomme!

Sødt og sundt granola  

Sød og grøn superfood cereal
- total aftensnack favorit!
Ingredienser
Superfood Cereal – Hemp & Greens

Opskrift
1) Køb ind på nettet, fx hos raw and more
2) Luk op
3) Guf guf guf…

Jeg har købt det hos raw and more, og der findes også en Acai & Blueberry variant, som jeg dog ikke lige har afprøvet endnu. Så den kan jeg altså ikke sige om min krop reagerer lige så positivt på … Men begge varianter er: sprouted, gluten-free,  vegan, nut free og raw. Så bliver det nok ikke meget bedre!


Jeg har en lille formodning om, at denne superfood variant med alle de grønne og spirede ’guldkorn’, er det som gør at min krop meget lettere kan fordøje det og derfor heller ikke ser det som et skud 'sukker', der skal sendes direkte til lårbasserne. Hvis jeg spiser andet sødt om aftenen, synes jeg ofte at jeg kan føle mig oppustet om morgenen og også have taget på. Men af en eller anden skøn årsag, så reagerer min krop anderledes og bedre på dette produkt, så det tænkte jeg lige at jeg ville give videre til dig, som læser dette – god fornøjelse J

Sød og grøn aftensnack!

Guf guf guf,
LevSundtNU

30 oktober 2011

Cremet jordskoksuppe – den seriøst sunde variant

Så har jeg eksperimenteret i køkkenet igen. Og denne gang står den på en vidunderlig, cremet jordskoksuppe helt uden fløde, og mælkeprodukter i det hele taget. Derudover indeholder den heller ikke bouillonterninger med gærpulver, dårlige fedtstoffer og ustyrlige mængder salt. I stedet en lille bitte smule karry samt en dåse asparges, der er med til at give den lækre, cremede konsistens. Velbekomme!

Lækker cremet jordskoksuppe sødet med pærer

Cremet jordskoksuppe
- den seriøst sunde variant sødet med pærer
Ingredienser
500 g økologiske jordskokker
2-3 store rødløg
1 fed hvidløg
2 modne pærer
1 ds asparges
1 kvist timian
 ½ tsk karry
4 spsk kinesisk soya
Vand
God olie til stegning
Evt. en smule citronsaft
Evt. ekstra (Himalaya) salt

(ca. 2-3 personer)

Opskrift
1) Skyl jordskokkerne og pærerne, og skær i stykker af ensartede tykkelse
2) Skær rødløg i store stykker, og svits i en gryde med olie samt karry
3) Tilsæt hvidløg plus kinesisk soya, og svits kort af ved ikke alt for høj varme
4) Vend jordskokker og pærer i gryden, og tilsæt timian samt aspargessnitterne siet og skyllet
5) Fyld op med vand til det dækker alle grøntsagerne, og lad det hele småsimre i max 20 minutter
6) Tag timiankvisten op og blend med en stavblender til en lækker cremet suppe
7) Spæd op med en ekstra sjat vand, hvis den er for kraftig i smagen eller for tyk i konsistens, og tilsæt evt. timianbladene igen
8) Smag eventuelt til med lidt citronsaft, ekstra salt samt et par dryp af en god olie på toppen
9) Kom evt. lidt ekstra pynt på toppen – se tips til toppings herunder…
10) Server, spis og nyd!

Jeg kan seriøst godt undvære mælkeprodukter, når denne konsistens og smag kan opnås alene ud fra grøntsager og frugt, og så lige lidt olie, timian og soya… Jeg lover, at du bliver overrasket over denne suppe, både hvad angår smagen og konsistensen. Rigtig god fornøjelse!

Husk at købe økologiske jordskokker, for så kan du nøjes med at skylle dem godt uden at skrælle dem, og du får alle de lækre vitaminer med fra skrællen. Herudover anvender jeg den glutenfri, Genuine Tamari fra Urtekram som kinesisk soya, da den har en god smag, der ikke alene smager salt. Så pas på mængdeforholdene, hvis du anvender en anden slags – så skal du formentlig anvende mindre.  Og husk også at skylle aspargessnitterne, da de ligger i en lage fyldt med konservering og salt, og det ønsker vi helst ikke med. Hellere salte med en god salt og i de rette mængder i forhold til dine smagsløg.

Jeg er selv begyndt at bruge Himalayasalt. Jeg ved ikke, om jeg endnu har set den research, der overbeviser mig om at det virker basisk på vores kroppe, frem for en syre for vores krop som alt andet salt. Men indholdet af mineraler og sporstoffer i Himalayasalt må jeg indrømme er tiltalende, da det er et faktum at disse elementer er gode for vores kroppe og hjælper vores fordøjelse. Så derfor…

Tip #1 til topping: skræl nogle tynde skiver af et par af jordskokkerne, vend i en smule olie og salt, og bag i ovnen på 180 grader til de er sprøde
Tip #2 til topping: du kan også tage noget så simpelt som at hælde lidt god hørfrøolie på toppen, giver en god og sund fedme til suppen
Tip #3 til topping: klip en håndfuld purløg ud til drys
Tip #4 til topping: rist lidt hasselnødder eller mandler ved 150 grader i ovnen i max 10 minutter, hak dem og drys på toppen som knas
Tip #5 til topping: og sidst, du kan også lave lidt karamelliserede rødløg ved at skære rødløg i halve ringe og svitse i lidt olie, tilsætte en smule figen-dadel eddike og lad det riste af.

Mums, jeg kunne have brugt alt dette på min suppe…
Kom endelig med dine egne forslag, hvis du har andre spændende ideer til topping!

Dejlig varm og sund nydelse på en mørk efterårsdag J

Mums mums mums,
LevSundtNU

23 oktober 2011

Sprøde bananchips – et sundt slikvalg

Endelig er bananchips uden sukker, honning eller friturestegning landet i Danmark, og så i en lækker luftig og sprød udgave. De har nu nok været her et stykke tid, må jeg indrømme, men det tog bare lidt tid at få dem købt og smagt. Men da jeg endelig smagte dem, blev jeg faktisk ret overrasket over deres vilde sød-syrlige banansmag. En total uartig smag, der for mig er et virkelig godt alternativ til sukkerholdig slik. Velbekomme!

Sunde sprøde bananchips

Sprøde bananchips
- lige nu mit total favorit slikalternativ :)
Ingredienser
Urtegaarden – Banan

Opskrift
1) Et smut i helsekost
2) Luk op
3) Spis…

Jeg sætter særlig stor pris på naturlige produkter, og jeg har længe ledt efter bananchips uden sukker. Så jeg må sige, at jeg er pænt tilfreds med denne løsning, der både ligger højt på mit smagsbarometer og så oven i købet er på økologiske bananer.

Man skal jo så lige have i tankerne, at tørrede bananer indeholder en del kalorier, så det er jo slik, som man ikke bare skal hælde en hel pose ned af, selvom disse små godter faktisk ikke vejer særlig meget...

Jeg har så lige opdaget, at Urtegaarden også har disse chips i tørret mango, ananas og papaya. Disse varianter har jeg ikke smagt endnu, men står højt på min to-do liste J

BØN: Så vælger jeg lige her til sidst, at glæde mig til at de salte og krydrede bananchips, jeg smagte i Indien, ligeledes må finde vej til vores himmelstrøg. Et ønske smidt ud i luften...

Sundt og velsmagende slikalternativ!

Knas knas knas,
LevSundtNU

18 oktober 2011

Spicy kyllingedeller - 3 smagsvarianter

Hvis du ikke allerede har lagt mærke til det, så elsker jeg nemme løsninger, der også smager godt. Derfor får du her min opskrift på tre varianter af mine spicy kyllingedeller. Tricket er at lave en basisfars, tilsætte diverse krydderier samt ingredienser for at skabe forskellige smagsvarianter, og så tilberede dem i ovnen. Det er super nemt, tager ikke ret lang tid og så har du mad til flere dage… Velbekomme!

De nemmeste spicy kyllingedeller

Ingredienser
Basisfars
Spicy kyllingedeller
- 3 virkelig nemme smagsvarianter
3 x 450 g hakket kyllingekød
3 store rødløg
3 store æg
50 gram hørfrø opblødt i 2 dl vand
En masse peber
Hvidløg eller hvidløgspulver
6 spsk kinesisk soya

Indisk version
Tandori krydderi
Rosiner
Evt. groft hakkede mandler

Karry version
Karry krydderi
Tørrede abrikoser
Chiliflager

Italiensk version
Paprika
Pizzakrydderi
Chiliflager

(ca. 50 styk)

Opskrift
1) Sæt hørfrø i blød – evt. aftenen før
2) Tænd ovnen på 200 grader
3) Blend rødløg fint i en hakker
4) Smid kyllingekød, rødløg, æg, hørfrøene, soya samt krydderier i en stor skål og rør grundigt rundt
5) Tag 1/3 del af farsen over i en mindre skål
6) Tilsæt de ekstra krydderier og ingredienser til en af smagsvarianterne *
7) Brug en spiseske og form farsen på bagepapir på en bageplade
8) Sæt i ovnen i max 15 minutter
9) Fortsæt med de resterende 2/3 dele af farsen
10) … og vupti du har 3 smagsvarianter kyllingedeller klar til servering!

* Her skal der altså bruges en spiseske til doseringen af krydderierne, og ikke en teske. Vær ikke nærig eller bange for krydderierne, disse kyllingedeller kan tage en hel del!!

Jeg laver tit og ofte denne opskrift på basisfarsen og eksperimenterer med mange forskellige smagsvarianter. Jeg har tidligere tilsat tomatpuré til den italienske version, hvilket også smager godt (men spar lidt på det, det smager ret meget igennem). Så slå dig endelig løs og find dine egne varianter med sunde naturlige ingredienser og max op på krydderierne. De er gode for os!

Herudover så er denne måde at lave ”frikadeller” på bare virkelig nem. Den både sparer tid i modsætning til at stå med pande og gafler og vende hver enkelt frikadelle, men ikke mindst i forhold til rengøringen af et uoverskueligt svineri på komfuret bagefter.

Og lov mig nu at glemme alt om både mel og mælk, når du laver frikadeller. Det er absolut ikke nødvendigt, overhovedet!! Sæt spørgsmålstegn ved sådanne gamle vaner. De opstod for meget lang tid siden og formentlig på baggrund af at spare penge i forhold mængden af kød og give fyld. Og jeg formoder, at det sikkert ikke var på grund af smagen – den har vi nok bare vendt vores smagsløg til gennem tiden. Så hvis du ikke lige får lysten til at lave mine 3 smagsvarianter af disse spicy kyllingedeller, så bare husk at undlade mel og mælk i dine egne traditionelle frikadeller fremover…

Til sidst, så må du endelig ikke være nervøs selvom farsen bliver en smule mere ’flydende’ end almindelig frikadellefars. Dette sker der intet ved, de skal nok sætte sig efter de 10-15 minutter i ovnen.

Tip: frys ned i mindre portioner, så har du altid et mellemmåltid eller til sen aftensmad, når du ikke har tid til at lave det vilde i køkkenet…

Sæt ekstra krydderi, farve og smag på tilværelsen J

Mamselimam,
LevSundtNU

10 oktober 2011

Sundere drikke – et udvalg af mit bytte fra messebesøg

Sådan set sværger jeg til vand som min primære kilde til væske, da det også er min foretrukne tørst-slukker. Vand vand vand – det er det reneste, og så ser jeg også en stor fordel i ikke at indtage en masse kalorier i mine drikkevarer. Jeg må jo nok indrømme, at jeg foretrækker at spise mine kalorier frem for at drikke dem. MEN….. hvis du skulle få lyst til nogle sundere, smagfulde drikke uden sukker, sødemidler og andre kunstige tilsætningsstoffer, så har jeg et par forslag her. Velbekomme!

Smagfulde drikke uden sukker

Sundere, naturlige drikke
- uden sukker, sødemidler og kunstig tilsætning
”Ingredienser”
Vita Verde økologisk juice
(2 varianter med Apple Cranberry og Orange Mango)
bi okay
(2 varianter ”danskvand” med smag af hindbær lakrids eller kiwi kaktus ananas, begge med probiotiske bakterier)
Wellness Organic Human Water
(1 variant med smag af hindbær)

”Opskrift”
1) Et smut i helsekost eller på nettet (i god tid)
2) Skru låget af
3) Drik, nyd og sluk tørsten …

Jeg har længe ledt efter en tranebærsaft, der IKKE er sødet med sukker. Og den er så fundet nu, hvilket jo er herligt. Tranebær er jo også et fantastisk naturlægemiddel, der blandt andet hjælper mod blærebetændelse. Derudover synes jeg, at tranebærjuice smager dejligt friskt, især med en isterning eller to. Vita Verde varianten med mango og appelsin smagte også ret vidunderlig, og man kunne virkelig smage der var brugt ægte pureret mangofrugt. Og hvis man synes, at denne juice variant er lidt tyk, så smager den ret godt piftet op med en sjat danskvand (synes jeg i hvert fald selv). Begge varianter kan købes hos ØkoTaste.

På mit messebesøg fandt jeg også Wellness Organic Human Water, der findes i tre smagsvarianter. De to af varianterne brød jeg mig ikke så meget om, men denne med hindbær smagte ret godt. Derudover indeholder drikken kun økologiske ingredienser, forskellige antioxidanter i form af te-ekstrakter med mere, og så er den sødet med agavesirup. Dette betyder, at der er kalorier i drikken, men den er langt bedre for vores blodsukkerniveau end hvidt sukker med langt højere glykæmisk indeks. Udover på den sunde livsstilsmesse i Øksnehallen, har jeg også mødt produkterne i Helsemin samt nogle af deres andre produktlinjer i 7-eleven. Respekt til folkene bag virksomheden, Kildespring, der fokuserer på at bringe sundere, innovative alternativer ud til danskerne.   

På messen mødte jeg også et par skønne kvinder ved Vita Biosa standen, der havde lavet et par nye varianter af danskvand ved navnet bi okay. I disse har de stoppet et par millioner af sunde bakterier i for at gøre vores mavser særdeles godt, hvilket jo bare må påskønnes i stor stil. Applaus! Disse to varianter, der kan sammenlignes med diverse danskvand med smag, har de også valgt at lave i to varianter sødet med stevia, hvilket får dem mere på niveau smagsmæssigt med de sukkerholdige sodavand. Normalt foretrækker jeg noget uden kulsyre (altså vand, vand og vand), men hvis jeg får lyst til en sodavand, så står en bi okay med smag af kiwi kaktus ananas og stevia øverst på min liste. De to varianter med stevia fås dog ikke i handelen endnu…

Desværre er godkendelsen af stevia som et naturligt sødemiddel endnu ikke gået igennem på det danske marked og bliver forhalet af EU-kommissionen, til trods for WHO har godkendt planten til levnedsmiddelbrug for længst. Flere forsøg viser endda, at planten ikke skulle have nogen bivirkninger andet end positiv indvirkning på fx insulinniveauet hos diabetikere. Så hvad venter vi på ….?????? Læs mere her, hvis du er nysgerrig:


Drikkene fra bi okay og Organic Water indeholder begge såkaldte naturlige smagsstoffer. Selvom de er frembragt af naturlige råvarer og ikke kemisk fremstillet, så kan min krop engang imellem godt blive lidt irriteret på alt der ikke er i naturens egen, oprindelige form. Og så kan jeg godt få kløe på mavsen og under fysserne alligevel – meget tydelige tegn, når jeg har fået noget min krop ikke synes er helt naturligt nok. Jeg har dog ikke fået disse tegn med produkterne her, men nogle gange kommer det først efter et par gange… Aller helst så jeg, at de ikke fyldte produkterne med disse smagsstoffer, da jeg er sikker på, at de kan laves til at smage fint med ren frugt og andre, helt naturlige ingredienser i stedet. Måske tager jeg fejl, men hermed en opfordring givet videre!

TAK: stor taknemmelighed til udviklingen på dette felt og de initiativrige folk bag
BØN: … og må sukkerholdige sodavand med kunstig tilsætning uddø og visne bort for altid…
BØN: nogen, please, sørg for at få stevia godkendt som sødemiddel NU!!!!!

Flere smagfulde drikke uden sukker – bring it on!

Sippe di sip sip,
LevSundtNU