26 marts 2012

Kelpnudler med bok choy og kylling marineret i sød soya

Åhh, det skulle jo forsøges. Jeg har ellers haft disse kelpnudler liggende forholdsvis længe, da jeg formentlig ikke havde lyst til at blive skuffet, hvis nu de smagte forfærdeligt. Men retten med mine ’nyindkøbte’ kelpnudler blev særdeles vellykket og jeg var overrasket over, at jeg faktisk fik oplevelsen af at spise nudler igen. Helt som kinesiske glasnudler.

Kelpnudler er nudler lavet af tangplanten Kelp. Dette gør dem fri for gluten, fri for mælk, fri for æg, stort set fri for kulhydrat og fedt, særdeles kaloriefattige og samtidig rige på mineraler. De har en neutral smag og kan spises uden tilberedning, raw-style. Jeg valgte at anvende dem i denne varme ret med kylling, som jeg marinerede i en sødlig soya med palmesukker. Retten blev særdeles vellykket og smagte skønt med salte cashewnødder på toppen. Velbekomme!

Kelpnudler i sød soya med palmesukker

Ingredienser
450 g kylling
1-2 rødløg
Kelpnudler med sød soya marineret kylling
- og dampet bok choy
4-6 buketter bok choy
1 ps kelpnudler

Marinade
1 dl glutenfri tamari
3 spsk risvinseddike
5-6 spsk palmesukker
2 spsk avokado eller kokosolie
Peber

Topping
Cashewnødder
Evt. ristede sesamfrø
Evt. sorte sesamfrø
Evt. peanuts
Evt. snittet forårsløg
Evt. gul peberfrugt

(min. 2 personer)

Opskrift
1) Bland alle ingredienserne til marinaden i en skål
2) Skær kylling i strimler, læg i marinaden og stil køligt i 2-3 timer, eller natten over
3) Tag kyllingen op af marinaden og svits et par minutter ved høj varme
4) Tilsæt rødløg i halve ringe og vend godt rundt
5) Tilsæt marinaden fra skålen og lad retten småsimre et par minutter uden låg, så saucen bliver en smule tykkere
5) Skyl kelpnudlerne, hæld i retten og vend godt rundt
6) Skyl bok choy bladene, læg i en si og hæld kogende vand over
7) Anret med bok choy, kyllingeretten med nudler og server med cashewnødder på toppen

Jeg kan bedst lide når bok choy har et godt bid, og derfor overhælder jeg dem alene med kogende vand, da der i princippet ikke skal mere til. Men de kan både ristes med i retten eller koges/dampes i lidt vand i en gryde. Det er lige at finde den tilberedning man selv foretrækker af denne grøntsag, da bladene let kan få for meget, men stokken for lidt, hvis man ikke er til for meget bid og knas i disse.

Du kan lave dine cashewnødder, som jeg har lavet disse ristede mandler med himalyasalt - så har du helt selv styr på det salt, der anvendes og den varme nødderne får, så fedtstofferne ikke ødelægges. Altså hvis du har overskuddet. Denne gang skød jeg selv genvej og købte mig til dem …

Pas på når du køber din risvinseddike. Nogle varianter indeholder nemlig sukker, enten under denne betegnelse eller på ingredienslisten som glukose. Endelig ikke køb disse varianter, da det er hvidt sukker, men find en variant helt uden sukker i stedet ...

Kelpnudlerne er ret krøllede i konsistensen og de ser vildt klamme ud i posen. Men jeg lover at det er forsøget værd – især hvis du som mig ikke har fået nudler i flere år. Bare husk at skyl dem godt og klip dem eventuelt lidt over inden du tilsætter dem i retten, da de er ret lange. De kan sagtens genvarmes dagen efter og de opløses ikke i denne ret (står på pakkerne de opløses langsomt i olie). Og hvis man ikke anvender hele posen på en gang, kan de skyllede nudler holde sig i køleskabet.  

Nudler – velkommen tilbage til min verden J

Nam nam nammelinam,
LevSundtNU

18 marts 2012

Smoothie med blåbær, banan og soyamælk

Kombinationen af banan og blåbær smager helt vidunderlig. Det er en af mine absolutte favoritter, når jeg laver smoothies kun med frugt – hvilket som regel sker, når jeg er lidt lækkersulten og forsøger at holde mig fra de usunde søde sager. Denne smoothie indeholder hverken mælk, sukker eller andre unaturlige sødemidler, og alligevel er den ofte i stand til at tilfredsstille min trang til sødt. Velbekomme!

Smoothie – kombination af blåbær & banan

Smoothie
- med blåbær og banan
Ingredienser
250 g friske blåbær
1 stor moden banan
Soyamælk
Vaniljekorn
Evt. 1 spsk hørfrøolie
Evt. en sjat citronsaft eller lidt reven citronskal

Opskrift
1) Hæld blåbær, banan, vaniljekorn og evt. citron i en blender
2) Tilsæt lidt soyamælk, så det ikke dækker mere end halvvejs op
3) Blend til din smoothie har en dejlig ensartet konsistens
4) Tilsæt olie og blend kun meget forsigtigt
5) Værsågod og drik !

Tricket er ikke at bruge for meget soyamælk, da smagen så kan blive for tynd og man ville savne sukker. Dette undgår du ved enten at bruge friske blåbær eller frosne bær, som du tager op i god tid og næsten lader tø helt op først. Dermed behøver du ikke så meget soyamælk. Bananen skal også være moden, hellere lidt for moden end lidt for lidt moden. Det er de friske (eller optøede) blåbær sammen med en moden banan, der giver den helt særlige og ’slik-agtige’ smag.

Du kan også anvende en hjemmelavet mandelmælk i stedet for soyamælk. Se min opskrift på vidunderlig skummende mandelmælk lige her !

Husk at tilsætte olien til allersidst og ikke blende mere end nærmest et sekund, da du ellers kan ødelægge olien. Så altid til sidst, hvis du tilsætter olie til dine smoothies.

Og husk også at det er rene vaniljekorn, du skal bruge – ikke noget med at bruge vaniljesukker... ! Hvis du har en sådan bøtte stående, så smid den straks ud og erstat med ren vanilje. Du kan også bruge et stykke af en hel vaniljestang. Du behøver ikke tage kornene ud, du kan bare smide et helt stykke i blenderen og blende først, så det bliver tæt på pulver og tilsætte resten bagefter. Det fungerer også super godt, giver en god smag.

Hvis du tilsætter lidt citronsaft og/eller lidt citronskal, så opnår du en god syrlighed i smoothien. Det kan jeg selv rigtig godt lide, men kommer lidt an på, hvor sød min tand er på det givne tidspunkt. Hjælper også hvis din banan har været alt for moden, eller hvis du tilsætter to bananer eller mindre blåbær, så giver det en bedre afbalanceret friskhed.

Smid derfor aldrig moden frugt ud brug dem altid i smoothies. Et langt bedre alternativ end de usunde og sukkerholdige slikprodukter, når du har en sød tand ...

Sødt og syrligt på den sunde måde J

Sippedisip sip sip,
LevSundtNU

11 marts 2012

Brændte mandler med karamel af palmesukker

ADVARSEL: Læs ikke videre, hvis du lige som mig mangler en smule selvbeherskelse hvad angår søde sager. Disse mandler er virkelig vanedannende og er absolut ikke for svage sjæle med lidt for lidt viljestyrke. Jeg har selv meget svært ved at holde fingrene fra disse godter – hver eneste gang jeg laver dem – så læs kun videre, hvis du tør J

Her får du min opskrift på brændte mandler i en karamel af palmesukker og kokosolie. Et sundere og hjemmelavet alternativ til de indkøbte af slagsen, der indeholder alt lige fra diverse tilsætningsstoffer, e-numre, fortykningsmidler til hvidt sukker selvfølgelig. Lav i stedet disse vidundere af virkelig knasende guf i en mere naturlig version. Velbekomme!

Hjemmelavede søde mandler

Brændte mandler med karamel af palmesukker
- hjemmelavede i ovnen
Ingredienser
200 g økologiske mandler
6 spsk palmesukker
2-3 spsk kokosolie
1 spsk honning
3-4 tsk kanel
½ tsk vaniljekorn
1 knivspids himalayasalt

Opskrift
1) Opvarm ovnen til max 150 grader
2) Fordel mandlerne på en bageplade – jævnt og kun et lag
3) Sæt i ovnen i 10-15 minutter til mandlerne er gyldne eller brune indeni
4) Opvarm palmesukker, kokosolie, salt, kanel og vaniljekorn i en gryde
5) Rør godt rundt til karamellen har en jævn konsistens
6) Tag af varmen og tilsæt de varme mandler
7) Vend godt rundt, og fordel tilbage på bagepapiret til afkøling
8) Sæt evt. i køleskabet

Honning har en mere gennemtrængende sødme end palmesukker, og derfor anvender jeg en smule honning i karamellen. Hvis du ønsker den mere eller mindre sød, så byt ud mellem de to ingredienser. Jeg tilsætter kanel, da det giver en rigtig god smag til mandlerne og karamellen, nu hvor det ikke er almindeligt sukker, der er en hel del sødere.

Karamellen bliver helt hård, når den er afkølet og smager fantastisk. Jeg har også forsøgt med at smide et par stykker i fryseren, hvilket gør karamellen helt lys og nærmest hvid i farven.

Fedtstofferne i mandlerne, og andre nødder for den sags skyld, bibeholdes i sin sunde form, hvis de ikke varmes til mere end 160 grader. Dette er derfor jeg altid sætter min ovn på 150 grader, når jeg rister mandler, kerner eller nødder. Og husk at fordel mandlerne jævnt på en stor plade og kun i et enkelt lag, da de ellers skal have længere tid og nemt bliver ristede i forskellig grad. Tag en enkelt ud undervejs og bid den over. Du kan se på farven om de er klar, de skal begynde at blive gyldne inden i, og du kan også smage det på den let ristede smag.

Sørg for at blive ved med at røre rundt i olien og palmesukkeret i starten. Man tror ikke at det vil blive til karamel, men palmesukkeret skal nok smelte og samle sig med olien, der går bare lige lidt tid. Og sørg for at gøre gryden ren forholdsvist hurtigt derefter, da karamellen størkner ret hurigt...

Uhh, det minder lidt om en sød og dejlig jul J

Knas knas knas knas knas,
LevSundtNU

05 marts 2012

Indisk masala gryderet med mørt oksekød og fyldig rødkålssalat

Jeg har endelig fundet et glas færdig-købe-indisk-krydderi-sovs, der er helt fri for kunstig tilsætning. Ingen fortykningsmidler, smagsforstærkere eller sukker. Ren og skær krydderi-heaven. Og denne sovs har jeg brugt til at lave en indisk masala gryderet, der giver det møreste oksekød i en kraftig og smagfuld sovs. Retten er ydermere utrolig nem, da den har få ingredienser og bare skal stå og simre for sig selv. Som tilbehør har jeg lavet en fyldig rødkålssalat, der giver sødme og friskhed til den krydrede gryderet. Velbekomme!

Indisk masala oksegryde

Ingredienser
Indisk masala gryderet med mørt oksekød
1-2 kg okseklump eller oksebov
1 glas garam masala paste
1 ds kokosmælk
Indisk masala gryderet med mørt oksekød
- og fyldig rødkålssalat
3-4 rødløg
Evt. 1-2 ds hk tomater

Fyldig rødkålssalat
300 g rødkål i strimler
2 appelsiner
4-6 figner
2 spsk hørfrøolie
1 spsk hindbæreddike
1 spsk flydende honning
Ovnristede mandler med salt
Evt. kokosflager
Evt. rosiner

Opskrift
1) Skær oksekødet i passende stykker, ikke for tynde strimler
2) Brun oksekødet kort af i en varm gryde med lidt olie
3) Tilsæt rødløg i tern og vend rundt
4) Tilsæt masalablandingen og vend godt rundt
5) Skru ned for varmen og lad kødet stege i 5-10 minutter
6) Tilsæt kokosmælk og evt. hk tomater
7) Lad retten småsimre i 1-2 timer
8) Skær rødkål i strimler
9) Filetér appelsinerne over en lille skål, så saften samles
10) Pres så meget saft som muligt ud af resterne fra appelsinerne
11) Bland olie, hindbæreddike og honning i appelsinsaften
12) Hæld dressingen over kålen, tilsæt appelsiner, tilsæt figner i stykker og bland
13) Hak lidt ovnristede mandler og drys som pynt over rødkålssalaten

Gryderetten er utrolig nem at lave, og kan stå og simre i timevis. Den smager kun bedre af at stå et par dage. Denne portion er også forholdsvis stor, så du kan sagtens invitere gæster på retten og ellers har du i hvert fald selv til et par dage. Egner sig fint til at blive frosset ned. Du kan anvende oksekød, som jeg har gjort, men jeg tror også lammekød ville fungere rigtig godt.

Rødkålssalaten er beregnet til to personer, der ikke spiser andet tilbehør. Retten kunne sagtens serveres med ris, men her får du et af mine forslag til et aftensmåltid uden stivelse, hvor du garanteret bliver mæt alligevel. Retten indeholder også en del fedtstof, så derfor foretrækker jeg selv at spise sådanne retter med tilbehør uden stivelse, da fedtstofferne dermed ikke suges til sidebenene i helt samme grad. Du kan se andre forslag til måltider uden stivelse i mit indlæg om et par af mine egne skridt på vejen - til sundere madvalg.

Hvis du er vild med meget cremede indiske retter, kan du undlade de hk tomater. Hvis du derimod ønsker retten mere frisk og let, så anvend to dåser. Og køb en økologisk eller almindelig dåse kokosmælk, absolut ikke en light! Så kan du lige så godt nøjes med en halv dåse og så tilsætte vand for resten. Det er den eneste forskel, så ingen grund til at betale for tilsat vand.

Jeg fandt først to forskellige varianter af de færdig-købe-indisk-krydderi-sovse, Garam Masala Paste og Madras Curry Paste, begge af mærket PASCO. De indeholder alene krydderier samt olie, og jeg fandt dem hos en grønthandler på Frederiksberg, på hjørnet mellem Finsensvej og Dalgas Blvd. Senere har jeg også fundet dem hos en grønthandler på Holmbladsgade på Amager, der også havde en del andre varianter. Her kan du se to af de glas, jeg har købt – hvor jeg til denne ret brugte den mildeste, Garam Masala Paste.


Til den fyldige rødkålssalat har jeg hakket nogle af mine ovnristede mandler med himalayasalt og drysset dem på toppen. Det giver en rigtig god smag, at de er ristede, men hvis du ikke har tid til at lave dem, så går det helt sikkert an med almindelige mandler. Du kan også bruge kokosflager i stedet for, eller begge dele, hvis du lyster. Og rosiner smager også rigtig godt på toppen af denne ret. 

Lidt indisk krydderi på din tilværelse !

Mam mam mam,
LevSundtNU