Se hvad jeg har fundet - en købevariant af koldskål lavet på soyamælk, en økologisk variant med smag af vanilje og helt uden hvidt sukker. Bliver næsten ikke bedre. Ikke en fuldkommen naturlig løsning, men det er mit hjemmelavede crunchy drys så til gengæld. Det må opveje sagen lidt, og så er det nu altså rart og lidt lettere med en købeløsning, bare engang imellem. Velbekomme!
Koldskål med hjemmelavet crunchy drys
1 liter koldskål fra Naturli’
Hjemmelavet crunchy drys
100 g mandler
50 g kokosmel
25 g hørfrø
3 skeer loppefrøskaller
(ca. 5 gram)
(ca. 5 gram)
75 g palmesukker
3 spsk kogende vand
¼ tsk vaniljekorn
Opskrift
1) Tænd ovnen på 150 grader
2) Blend mandlerne i en minihakker til en grov mel
3) Hæld mandlerne i en skål og vend med hørfrø, kokosmel, vanilje og loppefrøskaller
4) Sæt lidt vand over i din elkedel
5) Hæld palmesukkeret i en lille skål, tilsæt det kogende vand og rør godt rundt
6) Hæld det flydende sukker over melblandingen og vend godt rundt til en crumble-agtig konsistens
7) Fordel udover en bageplade med bagepapir og sæt i ovnen i 10-15 minutter
8) Tag ud af ovnen og stil til afkøling
9) Hæld koldskålen i skåle, tilsæt drys på toppen og server
Server eventuelt koldskålen og dit hjemmelavede crunchy drys med et par friske, danske jordbær til. Det er en ret sød løsning, så jordbærrene giver en god friskhed og syrlighed til koldskålen.
Drysset smager virkelig godt, og dufter vidunderligt og aromatisk sødt af vanilje, når det kommer ud af ovnen. Og sørg for at holde øje med det undervejs, da det pludseligt er klart. Mit var ved at få for meget lige ved 13-14 minutter, men afhænger lidt af ovnen. Derudover, så husk det er et dessertdrys, der selvom det er naturligt jo stadig indeholder en del kalorier i, så nyd det med måde (siger jeg – der selvfølgelig overhovedet ikke kunne holde fingrene fra bradepanden, lige så snart det var kommet ud af ovnen…).
Jeg anvendte her RESULTAT PLUS som loppefrøskaller, der også indeholder lidt frugtpektin, men alle varianter vil fungere. HUSK er nok det mest gængse og kan fås i stort set alle velassorterede supermarkeder efterhånden.
Jeg anvendte her RESULTAT PLUS som loppefrøskaller, der også indeholder lidt frugtpektin, men alle varianter vil fungere. HUSK er nok det mest gængse og kan fås i stort set alle velassorterede supermarkeder efterhånden.
Økologisk koldskål - købevariant på soyamælk |
Og så en god konsistens og en langt bedre smag, end jeg havde forventet. Ret sød, så jeg ville måske tilsætte lidt revet citronskal næste gang. Ikke en fuldkommen optimal løsning efter mine foretrukne principper med de tilsatte fortykningsmidler, men så til gengæld godt på vej med det helt naturlige drys på toppen.
Jeg forsøger sådan set også helt at undgå sukker, men hvis det sker, så skal det som minimum være rørsukker. Det har ikke gennemgået samme afblegningsprocessen som hvidt sukker, der stort set er med til at gøre hvidt sukker til gift for kroppen – hvis du altså spørger mig … Så for mig er dette nok nærmere en dessert på grund af indholdet af sukker i det hele taget, eller i hvert fald noget der ikke vil blive nydt så tit igen. Men så skal det til gengæld også nydes med manér og med et dejligt crunchy drys, der fuldender oplevelsen, og gør at jeg i hvert fald ikke savner de fordøjelses-tyngende-hvedeklumper, der ellers følger traditionen ;)
Jeg forsøger sådan set også helt at undgå sukker, men hvis det sker, så skal det som minimum være rørsukker. Det har ikke gennemgået samme afblegningsprocessen som hvidt sukker, der stort set er med til at gøre hvidt sukker til gift for kroppen – hvis du altså spørger mig … Så for mig er dette nok nærmere en dessert på grund af indholdet af sukker i det hele taget, eller i hvert fald noget der ikke vil blive nydt så tit igen. Men så skal det til gengæld også nydes med manér og med et dejligt crunchy drys, der fuldender oplevelsen, og gør at jeg i hvert fald ikke savner de fordøjelses-tyngende-hvedeklumper, der ellers følger traditionen ;)
Crunchy crunch crunch
Kræs kræs kræs,
LevSundtNU
Vi lavede koldskål sidste år af soyamælk, soya-yoghurt, citron, citronskal, vanilie og honning. Bare til inspiration, hvis du skulle få lyst til at gøre det selv en dag :-)
SvarSletVil gerne give mine bedste anbefalinger til dit crunch. Yummi. Brugte lidt honning i stedet for, men ikke 75 g. Ungerne var helt vilde.
SvarSletKære Malene,
SletTusind tak for inspiration til min egen koldskål. Det skal jeg helt sikkert eksperimentere med.
Og af hjertet tak for anbefalingen! Jeg var selv ret vild med det og overrasket over det smagte så godt, samtidig med det er var super nemt og hurtigt at lave - og fantastisk, det også fungerer med honning.
KH Ditte