30 august 2012

Marengsbunde med nougatcreme og friske bær - min lidt sundere løsning på min egen fødselsdagskage

Disse kager er super nemme at lave og så smager de virkelig skønt. Efter min egen mening en god kombination af sødt fra creme og bund samt syrligt fra bærrene. Jeg lavede selv bundene og gjorde nougatcreme klar aftenen i forvejen, og så skulle jeg bare samle det hele på dagen. Et godt alternativ til en lagkage, når det skal gå lidt hurtigt og stadig smage godt. De fik også rigtig mange vidunderlige komplimenter med på vejen, da jeg serverede dem for mine gæster til min fødselsdag. Du får her opskrifter på to forskellige varianter, hvoraf én er sødet med dadelpuré og én med palmesukker. Hjertelig velbekomme!

Ingredienser
Marengsbund med nougatcreme
- samt frisk frugt og bær
Marengsbund
- sødet med dadelpuré
2 bg pasteuriserede æggehvider
100-150 g hasselnødder
2-4 spsk dadelpuré
Et drys vaniljepulver

(6-8 stykker/personer)

Marengsbund
- sødet med palmesukker
3 bg pasteuriserede æggehvider
150-200 g hasselnødder
4-6 spsk palmesukker
Et drys vaniljepulver

(10-12 stykker/personer)

Nougatcreme – per bund
En portion sojapiskefløde
3-4 tsk hasselnøddesmør med top
Evt. lidt dadelpuré eller palmesukker

… samt lidt friske jordbær, en moden banan eller to samt en lille bakke blåbær
… eller en stor bakke blåbær og lidt kakaonibs

Opskrift
1) Tænd ovnen på 160 grader
2) Læg bagepapir på en stor bradepande og smør med en smule kokosolie
3) Hæld hasselnødderne i en pose og kvas dem med en kagerulle til ønsket konsistens og størrelse
4) Pisk hviderne helt stive, tilsæt vaniljepulver og pisk videre
5) Tag en smule hvide og bland med dadelpuré/palmesukker
6) Palmesukker: Lad stå i kort tid og når det er opløst, røres den lille portion med dadelpuré/palmesukker i de stive æggehvider
7) Bland hasselnødderne i massen, fordel på bagepladen og lad bage i ca. 20-30 minutter
8) Tag ud af ovnen og sæt til afkøling
9) Pisk sojafløden, tilsæt hasselnøddesmør samt eventuel ekstra sødning og pisk godt igennem til en jævn creme
10) Skyl bær og skær frugt i skiver
11) Skær bunden til og anret på fad med nougatcreme samt frisk frugt, bær og kakaonibs
12) Server med det samme

Hasselnødderne smager meget igennem, så hvis du kan leve med bunden ikke er så høj, så ville jeg anvende den lille mængde af nødder. Måske vil jeg egentlig forsøge mig med mandler næste gang…

Da både dadelpuré og palmesukker er mere ’vådt’ end hvidt sukker, så bliver dette ikke til en hård marengs. Jeg har forsøgt at tilsætte lidt salt eller eddike, men jeg synes stadig bundene bliver bløde i det. Men det er lidt ligegyldigt, da bundene holder fint på formen og fungerer perfekt til denne fødselsdagskage. Da jeg havde en portion dadelpuré på køl forsøgte jeg en af hver, og herunder kan du se den med palmesukker. Den øverst er med dadelpuré. Jeg tror ikke jeg har en favorit, så palmesukker er lettere, hvis du ikke har dadelpuré på køl.




Denne kun med blåbær og et drys af kakaonibs var en ret god kombination. Kakaonibsene gav et godt bittert supplement til det søde fra kagen og cremen samt det friske fra bærrene. Måske vil jeg endda næste gang forsøge mig med en smule kakao i bunden til denne variant. Det glæder jeg mig til at få afprøvet...

Det eneste, jeg ikke er helt tilfreds med ved disse to fødselsdagskager, er sukkeringredienserne i sojapiskefløden. Så her er jeg altså gået på kompromis i forhold til hvad du ellers finder her på min blog. Og derfor laver jeg også kun denne marengskage ved de mere sjældne og særlige lejligheder, som min egen føzda, hurra hurra hurra!

Jeg søger derfor stadig efter en sojapiskefløde med god konsistens og samtidig med nogle bedre sødende ingredienser, hvis de altså behøver at være der. Måske ønsker jeg at finde en ganske neutral udgave, hvor jeg selv kan tilsætte mine foretrukne sødende ingredienser. Men indtil videre, er det altså varianten på billedet jeg anvender. 

Denne sojapiskefløde bliver ikke til en lige så luftig flødeskum som almindelig piskefløde, men den har en mere cremet konsistens. Men det synes jeg nu ikke gør så meget, og så smager den faktisk rigtig godt. Nok sukkeringrediensernes skyld, men pyt den ene gang om året J  


Jeg brugte en smule dadelpuré i den ene nougatcreme, selvom det faktisk nok ikke var helt nødvendigt. Jeg kunne bedst selv lide den uden ekstra sødning. Mere frisk. Så smag lige til inden du tilsætter ekstra sødning.

Dadelpuréen er super nem at lave og her finder du mit indlæg med opskriften på blid sødme med dadelpuré. Lav den eventuelt nogle dage i forvejen, den skulle uden problemer holde sig fint en uges tid eller mere i et skoldet glas i køleskabet.

Skøn, vidunderlig & nem dessert dine gæster vil elske!

Jum jum jum jum jum,
LevSundtNU

25 august 2012

Fyldig broccolisalat med dressing af sojayoghurt og dadelpuré

Broccolisalat har været en af de svære for mig, da de ofte indeholder både hvidt sukker og mælkeprodukt. Nu har jeg fundet to ret så gode ingredienser, der er med til at gøre denne fyldige broccolisalat til en lidt sundere variant. Den kræver (bare) en god sojayoghurt uden tilsætning og en glutenfri majonæse med uforarbejdet og uraffineret rørsukker, så ja lidt sukker, men absolut ikke hvidt sukker og i meget begrænset mængde … Disse ingredienser blander jeg med min egen dadelpuré, som søder rigtig godt i samspil med en dejlig hindbæreddike. Så her får du mit bud på en lidt sundere løsning på broccolisalat. Velbekomme!

Fyldig broccolisalat
– min lidt sundere løsning

Fyldig broccolisalat
- med sojayoghurt og dadelpuré
Ingredienser
Fyldig broccolisalat
1 stort bundt broccoli
1 stort rødløg
200 g bacon
75 g solsikkekerner
75 g rosiner
- evt. bland lyse og mørke
- evt. bland med tørrede tranebær (uden sukker)

Dressing
100 g sojayoghurt
50 g majonæse
2-3 spsk dadelpuré
Evt. 1 tsk hindbæreddike
Evt. lidt citronsaft
Evt. lidt peber

Opskrift
1) Skær dit broccolibundt ud i små buketter og læg i en stor si
2) Hæld kogende vand over broccolien, så de kort bliver blancheret
3) Hæld derefter over med koldt vand og lad broccolien stå i vasken til afkøling
4) Steg bacon i tern til det er sprødt og sæt til afkøling på en tallerken med køkkenrulle, så fedtet suges fra
5) Bland alle ingredienserne til dressingen og stil evt. kort på køl
6) Skær rødløg i små tern, bland i dressingen og vend broccoli samt rosiner i dressingen
7) Sæt på køl, og inden servering fordeles solsikkekerner og bacon på toppen
8) Knas, mums, gumle gumle og nyd i fulde drag J

Jeg kan bedst lide, at min broccoli har en hel del bid, og derfor overhælder jeg kun min broccoli med kogende vand. Man kan jo også helt undlade dette eller koge broccolien i et par minutter helt dækket i vand. Gør det, du har det bedst med.

Derudover brugte jeg dadelpuré fra en portion, jeg havde på køl i forvejen. Det er super nemt at lave og så har du en god portion naturlig sødning på køl til en kop kakao, i en portion sojayoghurt med frugt eller hvad du nu ellers kan finde på. Hermed link til min opskrift på blid sødme med dadelpuré. Og hindbæreddiken har jeg købt hos Oil & Vinegar i Fields. Du kan finde deres få butikker i landet her.

Jeg søger stadig efter en majonæse uden diverse kunstig tilsætning og uden hvidt sukker. Jeg er gået væk fra Rømers, som tidligere havde en variant sødet alene med honning, men der er nu tilsat hvedesirup. Ikke lige hvad jeg ønsker. Jeg ville jo allerhelst have en naturlig variant helt uden sødning, og hvis det skal være så ønsker jeg mig den med honning retur, eller find på en med stevia måske ... Så lige pt. anvender jeg en ny majonæse, jeg har fundet hos Mad & Vin i Magasin, der hedder STOKES. Det er lidt en dyr fornøjelse, men så sparer jeg også meget mere på mængderne. Altså bort set fra, når jeg laver min fyldige broccolisalat, som jo kræver en lidt større portion - men som til gengæld også smager ret vidunderlig, hvis jeg nu selv skal sige det.

STOKES laver en helt almindelig/plain variant, men laver også flere andre varianter. Deres chili variant er totally-to-die-for, hvis du spørger mig. Prøv denne eller den med citron/lemon. Alle disse varianter er rigtig gode, men de andre varianter er der noget tilsætning i, som jeg holder mig fra. Ellers skulle disse tre være helt uden kunstig tilsætning i form af fortykningsmidler, aromaer og diverse andet ækelt. Foruden æggene er fra fritgående høns, hvilket jo absolut ikke gør et spor.

Her får du lige et billede af et par af disse majonæser og derudover kan du se sojayoghurten i dette indlæg med min opskrift til en frisk jordbær-rabarber yoghurt, delvist hjemmelavet - og den er også mums J  


Elsker bare sundere løsninger,
og gode naturlige produkter uden kemi J

Nam nam nammeli nam,
LevSundtNU

20 august 2012

Mine THAI style kyllingedeller - med bid og en god portion grønt

Endelig har jeg fundet en Panang Curry Paste uden sukker, fortykningsmidler eller anden kunstig tilsætning. Jeg elsker simpelthen denne skønne thailandske opfindelse, Panang, der absolut må være min yndlings thai ret. Desværre er denne variant fyldt med en del salt, og jeg synes ikke den lever fuldkommen op til mine tidligere oplevelser af smagen i Panang retter.

Derfor gik jeg lidt i tænkeboks over hvad jeg så skulle bruge denne Panang Curry Paste til, og endte med, faktisk ved lidt af en tilfældighed, at smide det i disse kyllingefrikadeller. Og resultatet blev bare mums. Fyldt med grøntsager uden man overhovedet aner det, og så med et godt bid af thai krydderier uden det overdøver fuldstændig. Mums, siger jeg lige igen. Velbekomme!

THAI style kyllingedeller

Mine THAI style kyllingedeller
- med bid og en god potion grønt
Ingredienser
1 squash
2 store rødløg
1 bundt purløg
4-5 spsk Panang Curry Paste
2 x 450 gram hk kyllingekød
2 spsk valleproteinpulver med høj top
3 store økologiske æg
2-4 skeer HUSK
2 spsk chiafrø
2 spsk hørfrø
En god portion pebermix
Evt. et lille bundt mynte
Evt. rosiner

(stor portion til 1½ bageplade)

Opskrift
1) Tænd din ovn på 160 grader
2) Fyld purløg, rødløg og squash i en blender og blend til en fin masse
3) Smid det hakkede kyllingekød i en meget stor skål sammen med resten af ingredienserne
4) Tilsæt grøntsagsmassen og bland meget grundigt rundt, så Panang Curry Pasten er rørt helt ud og alle ingredienserne er blandet godt sammen
5) Fordel frikadellefarsen med en stor ske i ønsket størrelse på en bradepande med bagepapir
6) Sæt i den varme ovn i ca. 15-20 minutter

Du kan også smide det hele i en røremaskine eller foodprocessor, når du har blendet grøntsagerne. Så går det måske lidt hurtigere, da Panang Curry Pasten godt kan være lidt svær at få rørt ud. Ellers finder du måske på en god ide, og egentlig tænker jeg nok selv, at jeg næste gang først rører den ud i en spiseskefuld olie eller to, så går det nok meget lettere.

Mit bundt purløg røg med i min stavblender-mixer sammen med løg og squash, men du kan selvfølgelig også hakke eller klippe det og tilsætte farsen, hvis du ønsker flere grønne 'prikker' i dine sunde kyllingedeller, sammen med den hakkede mynte …

Dejen bliver ret så flydende, men det skal du ikke tage dig noget af, da frikadellerne nok skal sætte sig i ovnen. Og de er faktisk færdige før du tror det, men hvis du ønsker lidt farve på toppen, som mine har, så skal du nok give dem lidt ekstra tid. Pas dog på at de ikke bliver for brune, for bunden bliver oftest mere brun end selve overfladen, og du risikerer derfor de brænder på i bunden. De bliver også mere tøre i det og ikke så saftige, hvis du giver dem alt for lang tid. Husk heller ikke at give dem over 160 grader, når du tilsætter frø og kerner, da olien i disse ødelægges ved højere temperaturer.



Jeg fandt denne blanding af Panang Curry Paste i den asiatiske butik tæt på Nørreport, et lille stykke nede ad Nørre Voldgade på den modsatte side af Ørstedsparken. Et super godt fund, da jeg elsker Panang, men da jeg synes den måske indeholder lidt for meget salt, kommer jeg formentlig til at anvende resten af den i lignende THAI deller, da de smagte så ganske vidunderligt. Og så lavede jeg en kæmpe portion, og har stadig en del tilbage i fryseren til mine travle eller dovne dage, pragtfuldt ! 

THAI THAI THAI og
kyllingedeller i ovnen med massere af grønt alla Ditte J

Mams mams mams,
LevSundtNU

10 august 2012

Frisk jordbær-rabarber yoghurt - og et nyt ’must-have’ i mit køleskab

Når jeg finder produkter, der opfylder mine allerstrengeste kvalitets- og indholdskrav, så jubler jeg altså meget ivrigt og meget længe! Åhhhhhh, hvor jeg dog elsker gode, rene og naturlige produkter. Har været så træt af, at det eneste jeg kunne finde af sojaprodukter i butikkerne indeholder alle mulige unødige ingredienser såsom fortykningsmidler, stivelseholdige ingredienser, sukker i diverse afskygninger samt aromaer. Ad, bad og føj.

Nu har jeg endelig fundet en sojayoghurt, der alene indeholder sojaprodukt samt et par fantastiske bakteriekulturer. Intet andet. Se billede længere nede af det specifikke produkt. Denne skønne yoghurt fandt jeg i helsebutikken, Natur Poteket, på Christianshavn. Det skal jo så siges, at smagen er derefter, da den jo ikke indeholder nogen som helst smagsgivere overhovedet. Men dette er faktisk lige hvad jeg har brug for, for så kan jeg selv tilsætte mine egne, rene naturingredienser J

Herunder får du så en opskrift på en frisk jordbær-rabarber grød, som jeg blandt andet har brugt til at blande i denne sojayoghurt. Fantastisk resultat ifølge mine egne smagsløg. Og så jubler jeg lige lidt ekstra over at kunne spise yoghurt igen, og så med smag. Velkommen tilbage til min verden. Og velbekomme til jer andre!

Frisk jordbær-rabarber yoghurt
- og mit nye ’must-have’
Sojayoghurt med frisk smag
af jordbær-rabarber

Ingredienser
Frisk jordbær-rabarber grød
300-350 g jordbær
150 g rabarber
2-3 tsk F.O.S
2 knsp stevia
(den hvide variant)
½ tsk vaniljepulver
(ikke sukkervarianten)
- eller ¼ stang vanilje

Jordbær-rabarber yoghurt
100 g sojayoghurt
Et drys vaniljepulver
1 tsk palmesukker med top
Evt. 1 tsk honning eller agavesirup
100 g afkølet jordbær-rabarber grød

(1 mindre portion)

Opskrift
1) Hæld F.O.S og stevia pulverne i en lille skål
2) Sæt en smule vand over i din elkedel
3) Hæld ½-1 dl kogende vand over F.O.S og stevia pulverne, og bland til de er opløst
4) Hæld blandingen over de friske eller frosne bær i en lille gryde og kog op
5) Tilsæt vaniljepulveret og lad ingredienserne småsimre under omrøring i 15-30 minutter, alt efter ønskede konsistens
6) Hæld jordbær-rabarber grøden i et skoldet glas og sæt efter en smule afkøling i køleskabet
7) Bland sojayoghurt med vanilje, palmesukker og evt. lidt honning, smag til og sæt på køl i få minutter
8) Tag sojayoghurten ud af køleskabet og rør godt rundt, så sødningen udjævnes
9) Bland jordbær-rabarber grøden i den sødede sojayoghurt
10) Klart til servering og guf guf guf

Denne jordbær-rabarber grød er ret syrlig. Det er sådan jeg bedst selv kan lide den, og spiser den med lidt sojamælk eller mandelmælk på toppen samt lidt sødning, hvis jeg har lyst til dette. Derfor bør du nok søde den yderligere, hvis du ønsker en mere sød grød. Tilsæt evt. lidt agavesirup, ahornsirup eller honning. Jeg tror smagen bliver for kunstig, hvis man tilsætter mere F.O.S eller stevia pulver.

Frisk jordbær-rabarbar grød

F.O.S kan fungere som en rimelig god jævner, samtidig med det er en ingrediens, der søder. Det er også derfor det er bedst først at opløse det i kogende vand, da det ellers kan have tendens til at klumpe. Efter min mening behøver grøden ingen anden jævning. Jeg lod bare grøden simre til jeg følte, at den havde den rette konsistens…

F.O.S er desuden et hvidt pulver, der er fiberholdigt og dermed godt for fordøjelsen. Det kan købes hos diverse helsekostforretninger. Det søder rimelig kraftigt, men mindre end stevia. Jeg kan dog bedre lide smagen af F.O.S end stevia, så derfor blander jeg det ofte. Og hvis jeg har brug for yderligere sødning, så blander jeg gerne med palmesukker, der har et lavt glukæmisk indeks (GI), eller en smule honning eller ahornsirup, der godt nok har et højere GI. Og så en sjælden gang agavesirup, som jeg ikke føler smager helt så godt. Agavesirup har dog et lavere GI, og påvirker derfor dit blodsukker mindre end honning og ahornsirup. Men som du måske kan forstå, så har jeg mange forskellige former for sødning, og jeg blander dem ofte, da de hver især har hver deres fordele og ulemper i forhold til antal kalorier, GI, styrke i smag og kunstig eftersmag.

Herunder har du så et lille foto af mit nye, absolut yndlingsprodukt for tiden og ’must-have’ i mit køleskab, lige siden jeg faldt over det for nogle uger siden.  En skøn og ren sojayoghurt helt uden sukker, jævning, konservering eller andre, kunstige ingredienser.

Mit nye 'must-have'

Jeg har desværre ikke set produktet andre steder end hos Natur Poteket på Christianshavn, men da det kan holde sig i meget lang tid, så køb et par bægre, hvis du slår vejen forbi (altså hvis du bor i Københavnsområdet, ellers må du et smut i din lokale helsekost og spørge om de vil indkøbe det, hvis de ikke fører det i forvejen). Derudover holder den sig rimelig længe, også åbnet, og jeg bruger den til alt, hvor jeg før har manglet yoghurt, såsom ovenstående jordbær-rabarber yoghurt, men også dressinger og dip.

Jubel over mit nye ’must-have’ i køleskabet J

Mumselimums,
LevSundtNU