30 juni 2013

En naturlig og billig kilde til OMEGA-3 & kostfibre


Jeg elsker virkelig chiafrø, som er fulde af omega-3, fibre, vitaminer og mineraler. Og jeg bruger dem i en del af mine opskrifter som en helt naturlig gelerings-agent eller jævner, såsom i denne nougatcreme og denne mandelcreme.  Både hele og blendede, som du kan se. Meget sunde alternativer og så er begge disse cremer utroligt nemme at lave.

MEN, hvis du ikke har chiafrø, ønsker et billigere alternativ eller bare gerne vil variere en smule, så fungerer HØRFRØ altså som en god substitut. De er meget ens disse frø og er begge gode kilder til omega-3. De indeholder begge en god mængde sunde fedtstoffer, protein og fibre. Foruden kalium, kalcium, magnesium og jern. Chiafrøene indeholder flest fibre, hvorimod hørfrøene indeholder mest magnesium og vitamin B6. Og begge frø hjælper din fordøjelsen grundet fiberindholdet, der giver dem denne her geleringsevne.
 
Den bedste måde at få et godt tilskud af hørfrø og dermed omega-3 fedtsyrer og fibre er derfor enten at lave en gel af dem, eller at blende dem til en fin mel. Jeg beskriver nærmere hvordan og hvorfor herunder. Velbekomme!
 
HØRFRØ

Ingredienser
Gel af hørfrø
1 del økologiske hørfrø
10-12 dele filtreret vand
- eller afkølet kogt vand
 
Drys med blendede hørfrø
2 dl blendede hørfrø
1 dl kokosmel, blend evt. halvdelen med hørfrøene
½ dl blendede græskarkerner
½ dl knuste cashewnødder
1 dl knuste hasselnødder
1 dl knuste mandler
½ dl hampefrø
 
(alt sammen helst økologisk)
 
Opskrift
1) Blend evt. hørfrøene i en minihakker eller kaffekværn til en meget fin mel
2) Bland hørfrøene eller hørfrømelet med vand og sæt i køleskabet
3) Lad dem stå natten over og brug herefter i drikke, smoothies eller andre retter

Årsagen til at det er godt at lave en gel ud af hørfrøene eller blende dem til en fin mel er, at de kan sætte sig fast til tarmvæggen og dermed kan noget af deres fantastiske helseeffekt forbigå, hvis det ender således. Så lav til en gel eller blend til fin mel, og du har en skøn og naturlig kilde til omega-3, fibre og en hel del mineraler … Fibrene arbejder således meget bedre med dine tarme og forbedrer din fordøjelse samt din udskillelse af affaldsstoffer, som disse fibre også er med til at transportere ud af din krop. Uhh, skøn vej til sundhed og naturlig ungdom.
 
Jeg anvender også de blendede hørfrø som drys på min mad – fx bare som topping på en kødsovs med revne gulerødder. Du smager det slet ikke og det giver fantastiske, naturlige nærringsstoffer til din krop. Et tip jeg har opsnappet hos ”guruen” Jon Gabriel. Han arbejder blandt andet med visualiseringer som en vej til den krop man ønsker. Dette ligger ikke langt fra min egen tilgang og min anvendelse af mindfulness og meditation som en grundsten i forhold til at tage en holistisk tilgang til kroppen (og sindet og sjælen). Jeg kan godt anbefale at snuse nærmere til hans bøger eller andre aktiviteter på nettet ….
 
Min egen drys kan du se herover, hvor jeg anvender en blanding af frø, kerner, nødder, kokos og mandler. De knuste nødder laver jeg ofte bare i en pose og bruger en kagerulle til at knuse dem med. Så opnår jeg en god størrelse og bibeholder noget knas uden at få blendet dem for fint i en blender. Bland evt. lidt morbær, gojibær eller små rosiner i mixet, eller forskellige pulver som maqui, acai, granatæble eller maca for ekstra energi. Det er et herligt mix, og kan også klart anbefales på toppen af en tyk, frossen smoothie du spiser med ske, i selve smoothien, eller hvis du spiser mælkeprodukt så på toppen af din yoghurt. Guf for din krop!
 
Naturlige kilder til omega-3 og fibre!
 
KNAS & GUF,
LevSundtNU



Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com
 

26 juni 2013

Nougatcreme i den virkelig sunde udgave, og så endnu en sirup med lavt GI …


Jeg lige en smule jublende over denne nye nougatcreme, som primært er lavet med chiafrø, mandelfløde og hasselnøddesmør. Den smager virkelig godt, og er meget meget lækker på toppen af mine skønne små pandekager eller mine mættende pandekager med ekstra protein og fibre. En ekstra lækker topping til mine pandekager, der ikke forhøjer mit blodsukker helt så meget som syltetøj - til trods for det er de sundere varianter jeg køber, der er sødet med frugtkoncentrater og IKKE hvidt sukker. Og hvis man går helt MUMS til den på dessert, så toppet med begge dele. Total nydelse - som du kan se på billedet J
 
Og så en tak til Tine, en af mine søde læsere, der skrev og gjorde mig opmærksom på palmesukker/kokossukker som sirup. UH, en fantastisk opfindelse. Forholdsvis dyr, men ikke mindst fantastisk … Velbekomme!
 
Nougatcreme
- sund med chia

Ingredienser
200 ml mandelfløde *
2 spsk chiafrø
1-2 spsk hasselnøddesmør *
1 spsk palmesukker eller -sirup
2 spsk vand
2-4 spsk kogt vand
 
Opskrift
1) Blend chiafrøene i en minihakker eller kaffekværn til en fin mel
2) Bland hørfrømelet med mandelfløden, sødning og 2 spsk vand
3) Sæt på køl i min. 10 minutter eller måske natten over
4) Bland hasselnøddesmør med kogt vand og rør til en lind paste
5) Vend i chiablandingen og rør godt rundt
6) Stil på køl og klar til servering efter ½ times tid
 
* Jeg har brugt denne mandelfløde og denne hasselnøddesmør. Sidstnævnte fordi den har en skøn crunch.

Denne nougatcreme kan helt sikkert bruges til mange andre desserter og jeg kommer helt sikkert til at eksperimentere med at bruge den i andre sammenhænge. Jeg har lavet den på basis af denne chia-mandel-creme. Hvis du ikke gider blende chiafrøene, så kan du også sagtens lave cremen med hele chiafrø, den bliver dog hermed ikke helt så smooth. Alt efter om du ønsker meget eller lidt smag af nougat, så brug 2 eller kun 1 spiseske hasselnøddesmør, og du kan helt sikkert nøjes med mindre palmesukker, hvis du har mindre hasselnøddesmør i cremen.  
 
Herudover har jeg nu smagt både den mørke og lyse coconut palm nectar eller palmesukker sirup, og de er fantastiske. Smager helt karamelagtige og har en lækker tyk konsistens. De koster 79 stykket i Helsemin, og har hørt de er dyrere andre steder, så her jeg har fundet dem billigst.

Ser man på det glykæmiske indeks (GI) af palmesukker skulle ligge dette på 35, hvilket er mindst det halve af almindeligt hvidt sukker og påvirker dermed kun dit blodsukker halvt så meget. Derudover skulle palmesukker indeholde en masse vitaminer, mineraler, sporstoffer og dermed næringsstoffer, da det ikke er raffineret på nogen måde. Så når nu det skal være dessert og sødt - så er det altså et meget godt alternativ at have i køkkenskabet.
 
Lækker på lækker !
 
MUMS,
LevSundtNU




Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com

18 juni 2013

Ice tea - iste - kold te - forfriskende, kølig og nem drik til en solrig og varm sommerdag


 
Jeg har tidligere givet to rigtig gode bud på forfriskende, sund og naturlig iste. De er begge fantastiske og indeholder ingen former for sødning, alene te og frisk juice, som er en virkelig skøn og frisk kombination. Se begge her i den friskpressede og hjemmelavede udgave og i hindbærversionen med friskpresset købejuice.
 
Jeg er nu kommet på denne ekstra version, der ligeledes er super nem at lave. Måske endnu lettere, bare med et nogle dråber af stevia. Et eksperiment med et nyt sødemiddel jeg har købt og afprøver for tiden, for at se om min krop mener det er naturligt nok - hvilket tiden må vise - og så er det meget lettere at dosere … Og altså igen igen, en iste helt uden hvidt sukker, tilsætning, smagsforstærkere, farvestoffer og anden kemi. Velbekomme og rigtig god fornøjelse J
 
Forfriskende iste
- syrlig hyben og hindbær

Ingredienser
½ liter hybente eller anden naturlig frugtte
10-15 dråber stevia
Isterninger
 
Opskrift
1) Lav en stor portion kraftig frugtte og sæt på køl
2) Hæld ½ liter på en flaske eller karaffel
3) Tilsæt 10-15 dråber stevia og ryst  
4) Server med isterninger og nyd straks
 
Jeg har brugt teen, som du kan se på dette billede - den lyserøde pakke, en hybente med jordbær og hindbær. Jeg købte lige et par ekstra pakker af den, eller måske nærmere fem, seks stykker hos MARKS & SPENCER i London, da den er blevet min total yndling…
 
Stevia er en fantastisk plante, hvis blade har en sødningsevne på mellem 200-300 gange almindeligt hvidt sukker. Herudover indeholder pulveret fra planten 0 kalorier og har et glykæmisk indeks også på 0. Dette betyder det ikke forhøjer dit blodsukker overhovedet og man tager ikke et gram på af at spise det. Og det skulle have en hel del andre sundhedsegenskaber, hvilket der er skrevet mange bøger om. Så det er bare at gå i gang. En rigtig god tysk bog, som også er oversat til dansk, er ”Stevia - Syndigt sød men kernesund” skrevet af Barbara Simonsohn. Interessant læsning siger jeg bare, og der er en del af den slags derude, hvis du søger …
 
Udfordringen med stevia er, at det er utrolig svært at dosere og desuden nemt får en bismag, der er ret bitter og smager lidt hen ad lakrids. Derfor har jeg købt dette produkt - se billedet, som alene skulle være destilleret vand med et udtræk fra steviaplanten. Så snart noget bliver forarbejdet, så kan det dog være min krop ikke bryder sig om det, selvom det skulle komme fra en naturligt ingrediens. Så jeg ved endnu ikke om min krop i længden vil være okay med lige dette produkt, eller om der er lidt for langt mellem planten og disse helt klare dråber… Det må tiden vise, og indtil nu kan jeg sige, at kroppen siger okay til denne form for sødning i de små mængder, jeg har eksperimenteret med indtil videre ...

Og ellers må jeg tilbage til kun at lave iste med friskpresset juice, hvilket heller ikke er noget dårligt alternativ !
 
Kølig forfriskning
til en solrig sommerdag J
 
Sippedisip,
LevSundtNU




Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com
 

11 juni 2013

Tomatpuré & solskoldning - og andre godter fra naturens eget skattekammer


Jeg synes at kunne mærke en forskel på hvordan min hud tager mod solen ved at spise en del tomatpuré og en del gulerødder. Derfor har jeg lavet lidt research på nettet, og fundet frem til at dette nok ikke er ren indbildning…
 
Det er ret interessant at læse om madvarer, der kan være med til at forebygge og afhjælpe solens negative effekter. Hvis du lyster, så prøv selv at lave en søgning på natural sunburn protection, natural sunburn prevention eller sun protection foods. Der findes rigtig mange artikler omkring det, og der foreligger også en del forskningsresultater på området. Det kan dog være lidt svært helt at finde hoved og hale i forskningen, og nogle resultater kritiseres for at studierne ikke har været double-blinded, men det kunne tyde på at der findes en del af naturens egne beskyttere, der kan assistere os i disse solrige måneder. Her har jeg samlet nogle stykker af dem …
 
Naturens beskyttere
- mod solens stråler

Naturlige ingredienser
Tomatpuré
- højt indhold af lycopen
Gulerødder
- højt indhold af carotenoider
Grøn te
- højt indhold af antioxidanter, ECGC
 
PLUS:
granatæbler, olivenolie, soltørrede tomater, tomatjuice, laks, valnødder, kokosolie, hørfrø, broccoli, mørkegrønne blad-grøntsager som spinat, citrusfrugter, røde peberfrugter og nogle steder nævnes også chokolade eller kakao med højt indhold af antioxidanter …
 
De 3 øverste er dem jeg har fundet rigtig mange steder, stort set alle de steder jeg har læst om solbeskyttelse og prævention mod skoldning. Resten er nævnt flere steder, og jeg har desuden undladt nogle enkelte, som jeg kun så nævnt få steder …
 
Det skal siges, at disse naturlige løsninger ikke er hele løsningen, da deres virkningsgrader på solens stråler efter sigende afhænger af hvor stort dit indtag er og hvor lang en periode, du har indtaget disse ingredienser. Altså er virkningen IKKE øjeblikkelig, men effekten kommer over tid ved et øget og hyppigt indtag. Et enkelt studie fra England viste, at ved indtag af 5 spiseskefulde tomatpuré og 10 gram olivenolie hver dag i 12 uger bidrog til en øget solbeskyttelse på 33%. Dette betyder desuden, at man ikke opnår 100% beskyttelse ved at spise de rigtige madvarer, eller det er i hvert fald endnu ikke bevist, eller også er jeg ikke lige faldet over det studie endnu. Den højeste påvirkning, jeg har kunnet læse mig frem til, var lig 48% mindre modtagelighed for solens stråler, altså mindre rødmen - ved indtag af lycopen-rige madvarer. Så solcreme vil vist altid være tilrådeligt ved ophold i solen - pas nu godt på dig selv !!!
 
Jeg er ret så overbevist om, at der til mange ”problemer” findes en løsning skabt af naturen selv. Måske er løsningen for os ”hvide” mennesker dog lige i denne sammenhæng nærmere bare at blive lidt mere i skyggen - vi var sq nok født ”sorte”, hvis det var meningen vi ikke skulle blive brændt af solen... Fnis J
 
Jeg ser dog stor fordel i at spise mere naturligt, da disse studier i helt naturlige madvarer viser disse forholdsvist markante effekter i vores hud. Det må da være stærke og overbevisende bekræftelser på, at det at spise flere grøntsager og mere frisk frugt virkelig kan gøre godt for kroppen.

Så god fornøjelse med at spise sundere og mere naturligt - det beskytter således også mod solens stråler foruden utallige andre gavnlige sundheds-effekter ...
 
Beskyttelse fra naturen selv!
 
Jubiiiii,
LevSundtNU




Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com