28 oktober 2013

Effektiv eliksir - spark røv til din ømme hals og forkølelse !


Midt på denne særdeles stormfulde oktober aften finder jeg det meget passende at forberede lidt til de kolde og mørke måneder, som vi vel egentlig allerede står midt i … Så her får du et særdeles godt tip til en meget nem, men også virkelig effektiv og anti-inflammatorisk varmende eliksir til når du mærker det mindste på halsen eller din krop skranter. Det er kradse sager - så er du advaret - men burde til gengæld også kunne slå selv den mest hidsige baktusse ihjel !
 
Opskriften har jeg fået overleveret af en dygtig, islandsk alternativ behandler - tusinde tak Margeir. Den har allerede reddet mig fra at bukke under for én forkølelse i år, så det bliver nok ikke sidste gange den ryger på aftenmenuen. Og det skal lige siges, at den faktisk ikke var nær så slem at drikke som jeg havde frygtet. God fornøjelse J

Anti-inflammatorisk eliksir
- effektiv mod øm hals
 
Ingredienser
1 mini hvidløg eller 1-2 fed almindelig
En god bid frisk chili m/u kerner
En tyk skive økologisk ingefær
1 tsk gurkemeje
 
Opskrift
1) Hak hvidløg, chili og ingefær i små tern
2) Hæld i en stor kop med gurkemeje,
og fyld op med kogende vand
3) Lad eliksiren trække et stykke tid, ca. 10 minutter
4) Og drik mens den stadig er varm,
men selvfølgelig ikke så du brænder tungen :P
 
Du kan eventuelt si ingredienserne fra inden du drikker den varme eliksir. Men jeg synes nu egentlig det gik meget nemt og tænkte det nok ikke gjorde så meget at lidt af det røg med indenbords. Man kan måske også nemt smide ingredienserne i en minihakker, og så lave dobbelt eller firdobbelt op, så man havde til morgen og aften i et par dage.  Bare en tanke - and note to self - kunne vel være jeg selv lige skulle benytte mig af det næste gang.
 
Sidste år i november kom jeg med to af mine absolut favorit staldtips til vintersæsonen - se dem lige her, hvis du lyster … De er absolut ikke gået af mode, og jeg kan da lige nævne, at BIO-TOX dråberne vist har ændret design.
 
Sund, stærk og rask krop på naturlig*vis J
 
Sip sip sip sip,
LevSundtNU





Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com

24 oktober 2013

SPIS LØS: et måltid kun på GRØNTSAGER - har du prøvet det ????



Det har jeg !!
- og det tog altså også lige en rum tid ...
 
Jeg har efterhånden læst en del om at leve FULLY RAW - og herunder har du lidt info samt lidt af mine tanker og erfaringer omkring denne livsstil og måde at spise på.

Og lige herunder får du min opskrift på den (næsten) fully raw tomatsuppe, som jeg forsøgte at bide skeer med og faktisk stort set spiste hele portionen af helt ALENE, som et aftensmåltid. Man går absolut ikke sulten i seng!! Velbekomme - siger jeg bare J
 
Tomatsuppe, tomatsuppe
- og atter tomatsuppe …
 
Ingredienser
2 ds hk økologiske tomater
6 friske økologiske tomater
2 mini hvidløg, eller 4 fed almindelig
1 stort økologisk rødløg
1 stor rød økologisk peberfrugt
En bunke krydderier og krydderurter *
Evt. en frisk chili m/u kerner
 
Opskrift
1) Skær alle grøntsagerne i små bitte tern
2) Bland med de hakkede tomater og rør godt rundt
3) Tilsæt alle krydderierne og rør godt rundt
4) Stil eventuelt på køl en halv times tid for at trække
5) Spis - og spis løs, ALT hvad du kan fylde i dig !
 
*Himalayasalt, peber, chiliflager, røget paprika, paprika, en bitte smule karry, samt en røvfuld oregano
 
Har du hørt om fully raw ?
Har du hørt om fully raw efter 80-10-10 fordelingen ?
 
Ellers kan jeg fortælle at det er mennesker, der lever alene på raw food baseret på en KALORIE fordeling, hvor 80% af deres kalorier kommer fra frugt, 10% fra grøntsager og de resterende 10% fra nødder, frø og kerner. Altså en hulens masse frugt og grønt, og en meget lille bitte smule nødder, frø og kerner.
 
Det er dem, der faktisk spiser et frokostmåltid bestående af 20 øko bananer, eller et aftensmåltid bestående af 30 blommer, 2 salathoveder, en squash og en bakke cherrytomater samt lidt friske krydderurter. Det er ikke så lidt de får indenbords disse fully raw spisere. Hvis de skal holde deres energiniveau højt, og så samtidig deres forbrænding høj, så ender de faktisk med at spise kolossale mængder frugt og grønt på en dag.
 
Og netop derfor tænkte jeg, at jeg da klart skulle se og mærke på egen krop, hvad det var for noget disse ”ekstremister” egentlig havde gang i. Er der en idé i det her, eller hvordan…?! Men især efter mine juicefaster, hvor jeg har haft lidt svært ved at gå direkte på kød og så føle mig nok mæt, så har dette været nogle sjove eksperimenter at begive mig ud i. Jeg har så både forsøgt mig med disse kæmpe måltider af alene grøntsager, men også alene frugt.

Umiddelbart virker det altså meget godt på min krop. Man får virkelig en stor mave når man har spist, men faktisk en super fed følelse bare at spise og spise uden man behøver føle der er en grænse. Og man skal altså spise ret så meget for at ens forbrænding holdes i vejret. Men dagen efter har det været som om min fordøjelse har fået et ordentligt boost, og min mave var helt inde på plads igen og min krop føltes let og fuld af energi. Det giver faktisk lidt af en abundance følelse, en følelse af total TILLADT nydelse og overflod bare at svælge sig i frisk ananas, vindruer, blommer, appelsiner og andet lækker saftig frugt - lige indtil man ikke kan mere. Man behøver ikke spare, og man kan spise en ekstrem variation af frugt og grønt helt som man har lyst til. Det er lidt af en fryd, især de første par gange…
 
Jeg ved dog ikke lige om det er en livsstil jeg vil tage fuldt ud til mig. Er måske en smule dyrt herhjemme i Danmark, hvor der ikke lige er farmers market på hvert et torv, og hvor priserne på økologi og mad generelt bare er ret højt. Foruden det faktum, at jeg til trods for stor variation af frugt og grønt, nok alligevel går død i ren frugt og grøntsager, og alt for hurtigt alt for meget kommer til at savne mit kød og mine fedtstoffer. Det giver altså lidt en anden form for mæthed, men altså jeg skal ikke kunne sige om det bare er en vanesag, men det er det jo vel nok. Faktisk synes jeg det har hjulpet min fordøjelse med et enkelt fully raw måltid, hvis jeg lige har givet den en enkelt udfordring for meget og den har brokket sig. Ikke noget med piller, pulver, te eller andet mærkeligt, bare ét fully raw måltid, og så er der styr på mavsen igen. Kan anbefales, prøv det af !
 
Eneste umiddelbart jeg lige må huske at sige er, at det frugt du spiser virkelig skal være modent. Helst brune pletter på bananerne !!! Og som jeg kan læse mig frem til er det fordi, at det er den måde kalorierne er lettest optagelige for kroppen, altså de stivelsesholdige stoffer der er i frugt har omdannet sig til frugtsukker og dermed bedre for kroppen i denne her sammenhæng. Og så for resten, bør jeg også lige nævne, at man faktisk får en del energi af at spise på denne fully raw 80-10-10 måde - hvis man altså tager udfordringen seriøs nok og spiser rigeligt - man skal bare huske at det ofte føles allermest dagen efter…
 
ALT du kan spise
- den rene overflod J
 
Foodylicious,
LevSundtNU





Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com

16 oktober 2013

Psssstt - har du set dette program ”Dem der gør os fede” ………… ?!?!

Hvis du har brug for lidt støtte til at fravælge det hvide sukker, få mere information omkring hvilke sukkerformer der er rigtig skidt for os, samt en hel del virkelig interessant historik og et lærerigt perspektiv på fedmeepidemien, så er dette program måske lige præcis noget for dig… Rigtig god fornøjelse J
 
TV programmet
”Dem der gør os fede”

LINK til det første af 3 programmer på DR
 
Jeg synes de 2 første programmer er helt fantastiske til at illustrere, hvor vi er kommet på afveje med vores kost og de madvarer vi kan købe i supermarkederne samt de færdiglavede fra fastfoodindustrien, og hvordan det er endt som det påvirker vores helbred.
 
Herudover giver programmerne faktisk rigtig god støtte til overvægtige (og alle dem der fordømmer) i forhold til en forståelse for mekanismerne i sukker og hvordan det påvirker vores sult på måder, der gør vi ikke mærker mæthed. Fantastisk vigtig pointe.
 
Det sidste program synes jeg også er godt, men her bliver det lidt sværere at skelne deres holdning til sukker versus fedtstof. Jeg er meget enig i at de dårlige fedtstoffer er problematiske, men de mangler lige dette sidste perspektiv. For hvis I spørger mig, er der virkelig stor forskel på fedtstoffer. STOR !!!
 
Programmerne er ellers virkelig godt lavet og man er interesseret og underholdt hele vejen igennem.
 
Sund information om vores madvarer J
 
Haps haps,
evSundtNU

10 oktober 2013

Det sundeste PANDEBRØD på kun 2 minutter - med masser af protein og fibre


Jeg er blevet helt vild med dette pandebrød. Og jeg mener virkelig CRAZYYYYY glad !!!
 
Det har den mest fantastiske konsistens som et fladt indisk pandebrød, og smagen er også helt fantastisk, især taget i betragtning af det er både glutenfrit, mælkefrit og sukkerfrit. Og faktisk også helt fri for almindelig mel og stivelse.
 
Den første variant elsker jeg nybagt og varmt lige fra panden bare med en smule smør på toppen - mega mums. Og det andet bruger jeg som madbrød og som tilbehør til varme retter. Og så er de virkelig super nemme at lave, bare miks ingredienserne, vend på panden og VUPTI - du har nybagt, varmt, gyldent, sundt og lækkert pandebrød! Velbekomme J

Pandebrød på kun 2 minutter
- i 2 sunde varianter
 
Ingredienser
Variant med ekstra fibre
2 bg æggehvide eller ca. 100 g
2 spsk alm. mandelmel *
1 spsk kokosfibre **
1 spsk fiber HUSK
½-1 tsk kardemomme
Himalayasalt
 
Variant med ekstra protein
2 bg æggehvide eller ca. 100 g
2 spsk neutral proteinpulver ***
2 spsk alm. mandelmel *
½ spsk fiber HUSK
½-1 tsk kardemomme
Himalayasalt
 
& 1 tsk kokosolie til stegning
 
Opskrift
1) Bland de tørre ingredienser sammen, så der ikke er nogen klumper
2) Tilsæt æggehviderne og pisk godt rundt til dejen samler sig
3) Smelt kokosolien på panden og fordel dejen ud på panden
4) Steg på begge sider til pandebrødet er dejligt gyldent og sprødt
5) Server med det samme, varmt fra panden - mega mums
 
* Mandelmelet er helt almindelig mandelmel fra blendede, blancherede mandler - altså ikke det fiberrige af slagsen. Jeg har selv brugt dette fra Reco Organic Market i Sverige (rawfoodshop.se). Du kan helt sikkert også anvende mandler, som du selv blender til en fin mel.
 
** Kokosfibrene minder meget om en almindelig mel. Jeg har selv købt mine kokosfibre samme sted som mandelmelet, og disse kan du finde både i Sverige og flere steder i Danmark som fra viivaa.dk, rawandmore.dk og i helsekostbutikker. Der findes mange varianter og forskellen fra almindelig kokosmel, som revet kokos jo kaldes i Danmark, kan du se på finheden af melet samt indholdet af fibre er langt højere og indholdet af fedt lavere
 
*** Jeg har brugt både sojaprotein, sun warrior samt økologisk valleprotein. Soja og sun warrior giver en mere fast dej, hvor valleproteinen giver en mere sej dej og kan være lidt mere vanskelig at få ud på panden. Det giver dog egentlig ingen forskel på det færdige brød, kun en smule variation i smagen …
 
Jeg synes smagen i det første brød med kokosfibre er allerbedst, men mætheden og konsistensen er bedst i den anden variation med proteinpulver. Smagen her er lidt mere neutral og brødet mere bastant, så derfor bedst som madbrød med fyld på toppen eller som tilbehør.
 
Duften af nybagt brød, uhh J
 
MEGA MUMS,
LevSundtNU




 
Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com